Kako stići

Nisam neki tekstopisac pa ću se potruditi da vam ovde iznesem što više potrebnih informacija ukoliko odlučite da posetite Bled. U Sloveniju smo ušli preko graničnog prelaza Bregana. Na prvoj pumpi možete kupiti vinjetu za kola (15 eura-važi 7 dana). Čim pređete granicu dočekaju vas predivni prizori brda pod savršeno pokošenom travom, lepim kućama i crkvama. Još tada sam znala da želim ponovo da dođem. Do Ljubljane vam treba otprilike 1.30h.

Kiša i hladno vreme su nam onemogućili šetnju Ljubljanom, ali i to malo što smo uspeli da vidimo, nas je uverilo da grad ima svašta da ponudi. Ručali smo u piceriji Capriccio (pizza je u proseku 9 eura, Laško pivo 2 eura). Ambijent je pristojan i opušten, a pizze su bile velike i ukusne.

Smeštaj

Do Bleda imate nekih sat vremena vožnje. Naš smeštaj se nalazi na glavnom putu pa smo ga vrlo lako pronašli. Udaljen je 5 minuta hoda od jezera i poseduje svoj parking. Na licu mesta plaćate boravišne takse (oko 3 eura za odrasle po danu, deca od 0-7 ne plaćaju). U zgradi ispod apartmana se nalazi pekara, pa nas je svako jutro budio miris sveže ispečenih peciva. U pekari možete kupiti hleb (1.60 eura), peciva, kolače (krempita-2.90 eura), sokove, sitne kolače, džemove… Smeštajem smo jako zadovoljni i mogu slobodno reći da je nadmašio moja očekivanja.

Apartman ima dve spavaće sobe sa bračnim krevetima, a dnevni boravak, trpezarija i kuhinja su spojeni (open space koncept). Kupatilo je prostrano i na raspolaganju su vam i kada i tuš kabina. Takodje imate i veš mašinu, peškire, sapun, fen… U kuhinji imate sve od tanjira, čaša, šerpi, začina, ulja, espresso aparat, šporet…Sve je novo i čisto.

Ono što me uvek posebno oduševi jesu bojanke i knjige za decu. Apartman ima i terasu i privatnu saunu 😉 Ostavljam vam link za smeštaj OVDE i toplo ga preporučujem. U blizini imate veliki Merkator kao i Spar.

Šta videti

Bled se nalazi u podnožju Julijskih Alpa pa vodite računa da nikad nije pretoplo. Mi smo ga posetili 28.aprila i na Alpima je taman pao sneg. Bilo je hladno i kišovito tako da na žalost nisam uspela da napravim lepe slike, ali verujte da njegove neverovatne prirodne lepote možete doživeti i po tmurnom vremenu, iako ih je teško zabeležiti kamerom. Put oko jezera dugačak je 6km i odličan je za šetnju ili vožnju bicikla.

Možete se popeti do srednjovekovnog dvorca (ulaz 11 eura) sa koga se pruža neverovatan pogled ili iznajmiti čamac i provozati se do sredine jezera gde se nalazi ostrvo, inače jedino prirodno ostrvo u Sloveniji (mi nismo išli).

Atrakcija koju bih svima preporucila jeste Vintgar klisura. Dođite rano da izbegnete gužvu. Od Bleda je udaljena 15ak minuta vožnje, parking se naplaćuje 5 eura, a ulaz u klisuru 9 eura za odrasle i 1 euro za decu.

Iako su prirodne lepote klisure ostavile na mene najveći utisak, moram reći da sam malo razočarana bezobrazno visokim cenama. Prošle godine se parking nije naplaćivao, a ulaz u klisuru je koštao 5 eura.  Pre dolaska sam se upoznala sa iskustvima drugih ljudi koji su rekli da na kraju puta imate wc kao i da možete kupiti kafu, vodu, sladoled. Nas je na kraju puta sačekao zaključan wc kao i kantina i dostupne su nam bile samo klupe za odmor. Sad vi meni kažite, zar nije bezobrazno podići cene za skoro duplo, a pritom još uvek niste osposobili wc i kantinu?! Na stranu sve to, klisura je magična i ako se zadesite u Bledu, nemojte propustiti da je posetite.

Vintgar klisura se nalazi u Nacionalnom Parku Triglav i isklesala ju je reka Radovna. Dugačka je 1.6km i celom dužinom su napravljene staze koje vam omogućavaju lako kretanje. Na kraju klisure vas čeka vodopad iznad koga se nalazi kameni most preko koga vozovi još uvek saobraćaju. Jedan je prošao baš kad smo mi stigli. Kao što sam rekla, imate wc i kantinu da se odmorite i osvežite (koji trenutno nisu radili) i nazad se vraćate istim putem.

Provozali smo se i do Bohinjskog jezera koje je na nekih 30 minuta vožnje od Bleda, ali se nismo zadržavali jer je bilo jako hladno.

Gde jesti

Za ručak preporučujem restoran “Ostarija Peglez’n”, meni im je raznovrstan, osoblje izuzetno ljubazno, a ambijent presladak. Hrana je ukusna i jelo u proseku košta 13 eura.

Ako se odlučite da posetite Bled, preporučila bih vam da idete kad je malo toplije, tada imate mnogo više mogućnosti i aktivnosti koje se nude. Na Bledu možete i da se kupate, postoji uređena plaža, možete da vozite kajak, da posetite Dino park, adrenalin park na brdu Straža, popnete se na vidikovac, posetite izvor Save i sl. Nadam se da ste uživali u mojoj maloj turi i ako sam propustila neke informacija slobodno mi pišite. :*

8