Dugo mi je spavaća soba bila trn u oku i nisam znala kako da je ušuškam. Osnovne stvari smo kupili: krevet, ormar, jedan mali noćni ormarić jer za dva nije bilo mesta i sada je došao trenutak kada sobi treba udahnuti toplinu i karakter. Znala sam da mi beli zid iznad kreveta smeta i prvi pokušaj farbanja istog u neku svetlo plavo-sivu boju nije mnogo promenio. Još uvek nisam bila zadovoljna.

I jedan dan, skrolujući po Instagramu u potrazi za inspiracijom, naletela sam na nekoliko fotografija na kojima je bio predivno okrečen zid. Odmah sam istražila da vidim koja je farba u pitanju. Tako sam otkrila Kalklitir. Njihove nijanse farbi i tehnika farbanja je toliko zanimljiva i dekorativna da vam ne treba drugih ukrasa. 

Malo više o Kalklitiru

Kalklitir je porodična firma specijalizovana za prirodne boje, sa sedištem u Belgiji. Firma se temelji na veštinama i obrazovanju Audur Skule koja je dekorativni slikar. Ono što je meni bilo jako važno jeste da su boje netoksične. Kalkpaint je na bazi kreča i nijedan od pigmenata koji se koriste u proizvodnji nije opasan. Dok se boja suši na zidu, isparava samo voda, nema štetnih isparavanja i nakon sušenja boja je potpuno sigurna za boravak u prostoriji. Zbog svoje visoke alkalnosti, kreč će ubiti buđ i gljivice i pomoći u sprečavanju nastanka novih gljivica na površini. U boju se ne dodaju nikakvi konzervansi. Boja je u prahu i pakovana je u vreće od po 1kg. Čak i pakovanje je veoma lepo!

U farbu je potrebno dodati 1.7 l vode, dobro promešati žicom za mućenje (u dobro provetrenoj prostoriji, pored prozora ili na balkonu) i dobićete 2 l sveže pripremljene farbe koja pokriva otprilike 8 m2 u dva sloja. Glavne karakteristike ove farbe jesu različite nijanse boje, matirana tekstura i izuzetna dubina. Još jedna specifičnost jeste način farbanja, takozvana X tehnika. Boja se nanosi širokom četkom, nikako valjkom. Pripazite da uvek ocedite četku pre nego što je prinesete zidu. Boju nanesite u dva sloja i ne prekidajte krečenje dok ne završite jedan ceo sloj. Okrečite prvo ivice, a onda krenite odozgo na dole. Ono što je meni posebno interesantno jeste što ne možete pogrešiti i nikada ne znate kakav će krajnji rezultat biti. OVDE možete pogledati tehniku bojenja.

Krajnji rezultat me je oduševio. Soba je dobila karakter! Boja koju sam izabrala za spavaću sobu je Concrete primo. Ove boje su odlične jer se uklapaju i u moderne i u klasične enterijere i iskreno, ako želite promenu, najlakše je okrečiti zid 😉

Bacite pogled i na Instagram profil Kalklitira gde možete naći pregršt inspirativnih fotografija.

Dodatni saveti za osveženje spavaće sobe

Nova posteljina je uvek dobra ideja za osvežiti spavaću sobu. Ja sam izabrala belu koja mi je na wish listi već neko vreme, a sada mislim da će se odlično uklopiti uz tamniji zid. Moja je iz Jyska, u pitanju je pamučni saten, koji je premekan i preudoban.

Savet 1: Neka vam bela postenjina bude Must have!

Savet 2: Kombinujte posteljine različitih boja i materijala (samo pazite da ne preterate sa šarenilom)

Savet 3: U poslednje vreme izbegavam da koristim omekšivač (kad perem posteljinu) već umesto toga sama pravim osveživač za posteljinu sa eteričnim uljima lavande, narandže, cimeta…

Savet 4: Lampe u spavaćoj sobi su vrlo praktične, a takođe doprinose cozy atmosferi. Mi smo izabrali zidne lampe iz Ikee u vintage stilu, koje mogu da se rotiraju kako vam odgovara.

Savet 5: Ogledala, tapiserije i slike se lepo uklapaju iznad kreveta. Međutim naš zid je sam po sebi dekorativan, pa smo se odlučili za jednostavnu dekoraciju u duhu praznika u obliku venca. Venac smo sami napravili od grančica vinove loze i ukrasili grančicama eukaliptusa i četinara.

Naši rituali pred spavanje

Nakon tuširanja kuvamo topao čaj, biramo priču za laku noć i upalimo difuzer sa umirujućim notama eteričnih ulja koja doprinose lepšem i kvalitetnijem snu. Sada nam je uživanje potpuno.

Kvalitetan san je bitan ne samo za odmor, već i za jačanje imunog sistema. Zdrava atmosfera poput pročišćenog vazduha i udobnog kreveta je zato bitna da biste se ujutro osećali odmorno i puni energije.

Dekoracija spavaće sobe je nepravedno gurnuta u drugi plan iako u njoj provodimo minimum trećinu dana. Ako primenite neki od ovih saveta, primetićete značajnu razliku.

Nadam se da će vam ovi saveti pomoći u stvaranju zdrave i udobne sredine za odmor i regeneraciju. Pišite mi da li vam se sviđa makeover i koji su vaši mali rituali pred spavanje.

22