Poslednjih godina gallery wall je dostigao ogromnu popularnost i mnogo vas me pitalo Kako sastaviti savršen gallery wall. Pa evo par saveta (i najčešćih grešaka) na koje sam nailazila dok sam istraživala.

Izaberite savršeno mesto. Najbolja mesta za gallery wall su iznad sofe, u hodniku, uz stepenice, iznad komode (ili kamina) i oko tv-a (ovo je posebno interesantno u zadnje vreme i ja planiram svoj gallery wall upravo sa jedne strane tv-a). Što veću površinu zida imate, to ste fleksibilniji što se tiče same kompozicije, a gallery wall možete vremenom nadograđivati.

Izmerite zid na kom planirate gallery wall. Ovo je izuzetno važno kada budete kupovali ramove i planirali kompoziciju.

SAVETI:

  1. Oko 15 – 30 cm iznad nameštaja: Kada kačite slike iznad nameštaja gledajte da vam donja ivica najniže slike bude udaljena izmedju 15 i 30 cm od nameštaja. Ono što želite da postignete jeste celina (slika+nameštaj). Najčešća greška koju ljudi prave jeste ta što sliku okače jako visoko, pa slika izgleda kao da lebdi iznad nameštaja i ceo prostor izgleda nepovezano.
  2. Oko 5 – 12cm između slika: Vaša galerija treba da izgleda kao jedno veliko umetničko delo, a najjednostavniji način da to postignete jeste tako što nećete ostavljati prevelik razmak između slika (printova). Idealan razmak jeste okvirno između 5 i 12 cm. Ukoliko su slike veće i razmak može biti veći, dok manje slike držite na manjem odstojanju.
  3. 2/3 sofe. Neka vaša galerija ne izlazi iz okvira sofe, tačnije neka bude manja, otprilike neka zauzme 2/3 sofe.
  4. Visina umesto širine. Gledajte da horizontalni format sofe izvučete slikama, tako da dobijete vertikalnu celinu koja će vašu prostoriju učiniti višom.

Izaberite stil koji vam se najviše sviđa. Postoji mnogo načina na koje možete organizovati vašu galeriju, pa se one dele na: simetrične, asimetrične, tematske, eklektične i sl.

 1. Simetrični gallery wall je najjednostavniji i vole ga osobe koje su organizovane i vole da im je sve uredno i pod konac. Ovakva galerija može svaki prostor učiniti elegantnim.

Savet: Izaberite slične printove ili fotografije koje ćete uramiti u iste ramove (po boji i veličini) i okačite ramove sa podjednakim rastojanjima.

Sledeći primer na prvi pogled deluje kao asimetrični gallery wall, ali ako malo bolje pogledate, nema tu nista asimetrično 😉 Povukla sam belu liniju između ramova da vidite kako su postavljeni kao izvrnuti odraz u ogledalu, leva i desna strana su identične. Da sve izgleda jednostavniji i harmoničnije korišćene su 3 veličine običnih crnih ramova. Lepo je ispalo, zar ne?

2. A evo primera asimetričnog gallery wall-a:

3. Eklektični gallery wall predstavlja slobodnu formu mešavine različitih dela, printova, mapa, crteža i drugih dekorativnih predmeta kao što su ogledala, šeširi i sl. u ramovima različitih boja i veličina. Samim tim ovo je najteža galerija za sastavljanje, ali jednom kada je sastavite videćete da se trud totalno isplatio.  Ako se odlučite za ovaj stil, onda je najbolje da prvo postavite najveća dela, pa manja slažete oko njih.

Poslažite ramove po podu. Kada ste odlučili koji stil ćete pratiti, poslažite svoja dela po podu i poigrajte se kompozicijum. Premeštajte ih sa jedne strane na drugu dok god ne budete zadovoljni.

Zalepite oblike od natron papira. Sledeći korak jeste da od natron papira isečete oblike ramova i u željenoj kompoziciji zalepite na zid. Sada označite mesta gde će vam doći ekseri.

Okačite galeriju i uživajte!

DODATAK

Šta staviti u galeriju? Pitali ste me da li možete da kombinujete umetničke slike sa jednostavnim skandinavskim posterima. Ja kažem: Zašto da ne! Galerija može da bude kombinacija fotografija, postera (tj printova), slika, razglednica, mapi, dečijih crteža…Jedna žena je čak uramila ukrasni papir koji joj se mnogo svideo i koji je imao određenu simboliku za nju.

Gde kupiti ramove? Ramove možete kupiti u Ikei, Emmezeti, Jysku, Home plusu, knjižarama, raznim prodavnicama sa dekoracijama za kuću.

Gde kupiti postere? Jedna od najvećih online prodavnica sa posterima je Desenio. Nažalost, ukoliko ste iz Srbije, nemate mogućnost online naručivanja, ali sam ga navela zato što na njihovom Instagram profilu možete pratiti trendove i dobiti inspiraciju kako da organizujete postere. Ja sam moje postere kupila preko Etsy.com i ono sto mi je super jeste to da kupiti poster u digitalnoj formi koji možete štampati više puta i u različitim dimenzijama. Ako želite da bude originalni i volite kvalitet onda ćete definitivno izabrati Twiga pattern bazaar , a nešto jednostavnije, više tipografski bazirane možete naći kod Printie.co. Takođe bih želela da vam preporučim sajt Unsplash, na kom su sve fotografije visokog kvaliteta i potpuno besplatne.

Pišite mi da li su vam ovi saveti bili korisni i ako imate još neke, slobodno podelite.

19