Kako kod nas nastaju projekti? Konkretno ovaj, tako što je Mario izrazio želju za stoličicom u hodniku, kaže mora da sedne kad se obuva. Ok, kažem ja, ima mesta pored cipelara. Mario: “Stoličica ne bi trebalo da je zahtevna za napraviti, možemo sami.” Ja: “Može, pogledaću na Pinterestu neke primere.” I onda mi Pinterest naravno izbaci gomilu lepih i neobičnih stolica, a kad već pravimo, ajde da napravimo nešto malo drugačije 🙂 Možemo da je ispletemo! 😀

Napraviti ram za sedenje od 4 daščice (spajaju se drvenim tiplama i lepkom). Iseći 4 daščice za noge, napraviti im žlebove i šrafovima, tiplama i lepkom spojiti sa ramom.
Ostaviti malo (oko 1.30h) da se osuši lepak. Povezati noge daščicama sa tri (četiri) strane radi stabilnosti.
Kada ste sve spojili, zakucati zakrivljene eksere (ili kukice, sa njima bi bilo lakše) na otprilike centimetar razmaka. Ovaj korak možete uraditi pre postavljanja nogica, tačnije čim napravite ram za sedenje.

Sada na red dolazi kanap. Ako izaberete deblji kanap brže ćete završiti. Mi smo naravno uzeli najtanji 😀 Kraće strane rama okomotavate kanapom tako da ostavite slobodnog prostora. Sad taj prazan prostor popunjavate kanapom tako što vučete kanap preko celog rama (pravite deo za sedenje), kad dođete do kraja, kanap ide ispod i vučete ga na suprotnu stranu. Kanap ide samo u prazan prostor, znači ne preko već postojećeg kanapa.

Kanap ste prevukli uzdužno, a sada morate i popreko da bi na stolici moglo da se sedi. Ukoliko kanap dobro upletete (i vrlo je bitno da je stalno zategnut, a ne labav) stolica će biti dovoljno čvrsta da na njoj može da se sedi.
E sada krećete sa pletenjem, vučete dve niti odjednom i provlačite ih po sistemu iznad, ispod, iznad, ispod, usput ih sa obe strane zakačite za ekser . Možda vam video malo pomogne 😉

 

Evo i konačnog rezultata. Kako vam se čini?

9