Ako imate malu terasu ili jednostavno želite da uštedite prostor, a i novac, onda je najbolja varijanta da sami napravite sklopivi sto. Videćete da je vrlo jednostavan za napraviti.

Za sto dimenzija 50×40 trebaće vam:

  • 3 letve (35mm x 18mm x 2,4m)- cena oko 300 din/kom
  • oko 50 šrafova za drvo (dužine 3 cm)
  • 4 šrafa za zid (6mm x 180mm-u zavisnosti od izolacije koju imate na zidu na koji kačite sto)
  • 6 leptir šarki (dužine 5 cm)

Trebaju vam uske letve, mi smo naše kupili u “Uradi sam”. Nacrtajte skicu stola, izmerite koliku želite širinu i dubinu i isecite letve. Krećemo sa dve letvice koje spajamo ovim L profilima, a zatim dodamo leptir šarke. Prvi element je gotov, on će se kačiti na zid. Odložite ga sa strane za sad.

Zatim pravimo ploču stola. Opet vam trebaju dve letvice-noseće, sečete ih koliko želite da sto bude dubok. Zatim ih postavite na razdaljinu širine stola. Ostale letvice sečete po toj meri. Izračunate otprilike koliko vam letvicaa treba, zavisi od njihove širine i razmaka. Mi smo imali jednu već ofarbanu, neke su nam bila šire, neke uže. Rasporedite daske i šrafovima spojite na noseće letvice . Ploča je gotova, odložite je sa strane.

Prvi element pričvrstite na zid. Dodate još dve daščice kao na slici, na koje ćete pričvrstiti držače ploče stola.

Sada pravimo dva držača u trougao i na svaki uvrnemo dve kraće leptir šarke ili jednu dužu. Prislonite ploču stola da biste utvrdili na koju visinu ćete pričvrstiti nosače. Zatim, uvrnete nosače, uvrnete ploču i to je to.

Gornja leva slika pokazuje sklopljene nosače, pazite na njihovu širinu da vam se ne bi preklapali. Desna slika pokazuje raširene nosače. Po želji možete da prelakirate sto da biste dobili malo tamniju boju.

Nadam se da vam se tutorijal dopao, ako vam je nesto nejasno, slobodno mi pišite i javite ako probate sami da ga napravite. Srećno!

47