Na Veliki petak putujemo kod bake i dede u Hrvatsku i tamo ćemo na tradicionalan način ofarbati jaja, sa travkama i lukovinom. S obzirom da vam se tada necu moći javiti, odlučila sam da jedan nedeljni doručak postavim kao što bih to uradila za Uskrs. Dekoraciju stola počinjem sa belim stolnjakom koji, verujem, svi imate u svojim kućama.

Tanjiri su stari, nasleđeni od moje mame i jako su mi dragi, a pritom još imaju i zlatnu šaru, pa šta ćete više 😉 . Sa zlatnim escajgom bi cela kombinacija izgledala mnogo skladnije, ali ga još uvek nisam nabavila. Čašice za jaja sam pravila, tako što sam praznu rolnu od kuhinjskih ubrusa isekla i oblepila kanapom (za to sam koristila pištolj sa vrućim lepkom). Možete koristiti i prazne rolne toalet papira, ali prvo proverite koliko su široke i da li jaje upada u njih.

Jaja nisam farbala, samo sam ih skuvala. Kao glavnu dekoraciju za centar stola sam koristila mace (vi možete koristiti bilo kakvu granu ili pak cveće, ali gledajte da to ne budu npr. ruže, već neko cveće koje je baš karakteristično za proleće, poput jorgovana recimo. Na mace sam prvobitno htela zalepiti perje prepelice ili belo, jer je cela ideja dekoracije bila da sve bude u zemljanim tonovima tj. tonovima i materijalima iz prirode. Ali, kako sam našla samo ovo ljubičasto perje, odlučila sam da mu dam šansu i sada mi je drago zbog toga, jer celoj dekoraciji daje malo živosti i boje.  Preostalo perje sam zadenula sa jajima u čašice. Od cveća sam još koristila i đurđevak koji sam stavila u ove male DIY jaja-vazice. Jaja sama ispraznila, oprala i zatim ljuske ofarbala sprejem. Postavila sam ih na žičane držače koje smo takođe sami napravili od tanke žice (u gvožđari tražite paljenu žicu koja se lako savija). Platnene salvete sam takođe uvezala kanapom radi sklada.

Ipak, ono što je najvažnije u ovakvim trenutcima jeste, šta je ponuđeno od hrane 😉 . Kod nas su to, pored kuvanih jaja: domaći raženi hleb, domaća buđola i kobasica, sir, salata i ceđeni sok od pomorandže. Ono čime smo se kasnije zasladili jesu ove divne čokoladice-jaja, koje smo pravili po receptu divne, kreativne Martine. Čokolada se pravi za 10 minuta, a recept možete naći OVDE.

Srećan vam Uskrs i uživajte u praznicima!

5